Mândria la pocăiți

Gândurile care urmează au fost inspirate de acest clip. Din punctul meu de vedere puteți să-l citiți și ați înțeles tot ce vreau să spun în continuare. Diferența este că vreau să aplic acele principii la situația plaiurilor noastre mioritice.

Cum se manifestă mândria la pocăiți?

1.  Voi începe cu anti-intelectualiștii deoarece sunt mai mulți. Sunt genul de oameni care nu știu foarte multă Scriptură, nu le place doctrina și disprețuiesc pe toți aceia care încearcă să priceapă Scriptura. Bineînțeles că trebuie să caute o acoperitoare spirituală pentru această atitudine, așa că vor sublinia că Dumnezeu este misterios și nu poate fi înțeles cu mintea, că accentul Scripturii este pus pe credință și nu pe intelect, că trebuie să te lași călăuzit de Duhul și nu de sforțările firii prin studii aprofundate. Deși nu o vor declara ei, se consideră superiori celor care gândesc, care studiază, care plătesc scump pentru cărți etc. Mândrie.

2. Experimentaliștii. Aceștia sunt o subdiviziune a anti-intelectualiștilor. Spre deosebire de categoria anterioară, aceștia accentuează „întâlnirea” cu divinitatea, experiențele dramatice – bucurie, extaz, plâns, transpirație, zguduituri, repetivitate sărăcăcioasă a cuvintelor etc. Ei se consideră superiori „intelectualilor” religioși (pe nedrept numiți astfel), deoarece ei chiar Îl experimentează pe Dumnezeu. Ei sunt gata să accepte experiențe bizare, ciudate, care sunt, evident, psihologice și rezultate din hipnoză și manipulare – toate sub pretextul temerii de a nu „huli împotriva Duhului Sfânt”. Pare logic nu? Dacă cumva Duhul i-a făcut pe oamenii ăia să pară ridicoli, bizari și ciudați? Ei pun egal între experiență și Dumnezeu. Au siguranță și bucurie datorită experienței și nu datorită lui Dumnezeu. Mândrie.

3. Sentimentaliștii. Aceștia vorbesc despre orice experiențĂ religioasă în termenii sentimentelor. Spre deosebire de experimentaliști, ei nu au chiar așa multe experiențe decât cele pur emoționale. „Bucuria Duhului” se simte la stomac. Trebuie să te treacă fiorii ca să poți depista prezența Domnului. Dacă nu te simți „curentat”, degeaba citești Biblia, meditezi, memorezi și studiezi. Totul este să „simți”. Dacă poți spune „simt …” atunci ai trecut testul. Ești superior. Ești pe placul Domnului. El nu va spune că este superior, însă acesta este argumentul lui esențial împotriva intelectualismului. Problema lor este că iubesc mai mult sentimentele de bucurie, de împovărare, de eliberare etc și nu pe Dumnezeu. Mândrie.

4. Raționaliștii. Sunt oamenii care au descoperit logica Scripturii, frumusețea armoniei ei și felul în care totul se potrivește într-un sistem bine conturat și nuanțat. Ei sunt gata să-și stoarcă creierii, pe orice cale, ca să înțeleagă, în ansamblu, ce transmite Dumnezeu prin Scriptură. Foarte frumos! De apreciat. Sunt puțini. Problema lor este că ajung să iubească doctrinele, predicarea expozitivă, teologia sistematică și biblică, limbile clasice, comentariile dar puțin pe Dumnezeu. Ei iubesc predicarea despre Dumnezeu și sunt gata să se bată pentru a-ți dovedi cu limba greacă, cu dogmatica reformată, cu hermenutica corectă că nu ai dreptate. Pentru ei cea mai bună formă de a iubi nu atinge deloc atitudinile ci constă doar în transmiterea adevărului. Mândrie.

5. Bibliciștii. Ei se laudă că nu sunt nici calviniști, nici arminieni, nici calminieni, ei sunt biblici! Sună minunat de spiritual. În sinea lor acest lucru îi încadrează în categoria celor apreciați de Dumnezeu deoarece nu și-au luat etichete după niște muritori de rând. Bucuria lor însă stă într-o altă etichetă pe care și-au luat-o, deosebirea se află în faptul că par mai spirituali când spun „eu sunt creștin, nu calvinist” decât omul care declară deschis care este sistemul hermeneutic prin care interpretează Scriptura. Și el are un sistem hermeneutic însă refuză să-i dea eticheta pentru că în felul acesta ar fi expus și confruntat. El este „creștin biblic” și se bucură de asta, nu de Dumnezeu. Ei mai vorbesc și despre „citirea simplă” a Scripturii, ca și cum aceasta ar fi interpretarea dumnezeiască absolută. Tot ce nu trebuie gândit este de la Dumnezeu. Ei nu sunt ca ceilalți oameni care … filozofează, gândesc prea mult, raționalizează și folosesc logica. Mândrie.

6. Pragmaticii. Ei sunt genul de oameni care, atunci când nu ești de acord cu ei, îți vor aduce ca argument, în absolut orice discuție, faptul că cei pe care îi evaluezi critic sunt „oamenii lui Dumnezeu” care au făcut atât de multe în evanghelizare și misiune, spre deosebire de tine care nu ai făcut nimic. Te vor întreba câți oamenii s-au întors la Dumnezeu prin tine, cât te rogi, cât postești, la câte stăruințe mergi etc. Argumentul este acesta: nu comenta nimic pentru că lumea se strânge, ridică mâna, vine în fața altarului și l-a primit pe Isus în inimă. În schimb, tu nu ai făcut nimic și îți permiți să critici. Aroganța lui stă în faptul că nu contează dacă metodele sunt nebiblice, ci faptul că există rezultate și că prin asta îți poate băga pumnul pragmatismului în gură. Mândrie.

7. Profetismul. Aceștia sunt oamenii care observă toate problemele din toate colțurile lumii în care există credincioși.  Toți predicatorii și păstorii au probleme morale, toți cântăreții cântă pe bani, toate bisericile sunt moarte, toate convertirile sunt false, toată predicarea este nebiblică etc. Singurul care este bun în toată povestea este profetul care are discernământul de a demasca lucrarea întunericului infiltrată în creștinism. El este superior, deși nu va declara asta, prin simplul fapt că observă toate aceste lucruri și le aduce „la lumină”. Singurul fel în care înțeleg aceștia dragostea este dacă confruntă și deconspiră.  Totul în numele „dragostei biblice”. Mândrie.

8. Toleranții. Aceștia judecă absolut totul prin termenii „unitate” și „dragoste” dar, bineînțeles, dezbrăcați de înțelesul lor biblic. Acest fapt poate fi ușor observat când sunt sacrificate concepte biblice fundamentale sub acoperitoarea iubirii și unității între creștini. Dragostea, până la urma urmei, acoperă „totul” nu-i așa? Și erezia, și imoralitatea, și prostia. „Nu judecați” este versetul lor „de aur”. El este creștinul adevărat deoarece chiar Domnul a spus că vom fi cunoscuți ca ucenici ai Lui dacă avem dragoste. Iar ei au dragoste. Restul nu au pentru că se divizează pe probleme doctrinare. Iar doctrina nu contează. Mândrie (și prostie).

9. Traseiștii. Ei sunt oameni influenți și populari care odată ce încep să-și piardă din popularitate apelează la tot felul de noutăți teologice sub pretextul progresului, maturizării și „descoperirii” dumnezeiești. Noua gogoașă este numită „toată lucrarea Duhului”. Adică ceilalți sunt niște înguști care sunt limitați în felul lor pentru că nu cunosc „toată lucrarea” și desigur sunt vrednici de milă. Dacă spui că și tu „crezi în botezul cu Duhul Sfânt” ești primit cu ușile deschise ca să depui mărturie. Sunt multe gogoși care se vând pe piață dar aceasta este ultima. Îți faci reclamă lăudându-te cu puterea și lucrarea Duhului Sfânt. Mândrie.

10. Relativiștii. Aceștia, spre deosebire de alte categorii amintite adineauri, sunt gata să discute cu tine. La început sunt deschiși și implicați dar atunci când ajung să fie puși la colț apelează la formula magică „aceasta este interpretarea ta”. Adică tot ce spui este relativ și subiectiv pentru că „așa crezi tu”. Uite că el are altă interpretare și cum ți-ai permite tu să crezi că interpretarea ta este mai bună, mai potrivită, mai biblică? El spune că ești arogant și umflat de mândrie deșartă dacă pretinzi așa ceva. Deci nu mai avem adevăr absolut. Este interesant că el poate să-ți închidă gura cu teoria lui prin care respinge orice criteriu fix de interpretare însă tu nu ai voie. Mândrie.

Și mai sunt …

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s