Mântuit … de? pentru?

Ești mântuit? Poți răspunde cum vrei. În ultimă instanță contează ce înțelegi prin termenul „mântuit”. În esență, el înseamnă să fii „scăpat” de ceva către ceva. Mântuirea a fost simplificată uneori, selectându-se din această mare lucrare, câteva aspecte în detrimentul altora. Nu cred că pot fi exhaustiv dar voi încerca să sumarizez esența ei.

1. În relație cu Dumnezeu. (a) Ispășit. Mântuit înseamnă fii scăpat de mânia lui Dumnezeu pe care o meritai datorită păcatelor prin care ai atacat Legea și Persoana Lui; (b) Împăcat. Mântuit înseamnă să fi fost împăcat cu Dumnezeu. Tu ai avut o relație cu El, una de dușmănie, dar acum ești adus în favorul Lui.

2. În relație cu diavolul. Mântuit înseamnă să fii eliberat de sub robia și dominația diavolului. Înseamnă să fii transferat din împărăția întunericului în împărăția Fiului dragostei Lui. Sunt două domenii de activitate spirituală opuse.

3. În relație cu biserica. Ieșirea din lume și de sub dominația diavolului înseamnă în mod necesar și natural integrarea și încorporarea în biserică. Mântuit fără un interes spiritual activ și dinamic cu biserica este o iluzie.

4. În relație cu lumea. Petru a strigat „mântuiți-vă din mijlocul acestui neam păcătos” iar Pavel a spus că Isus ne-a „smuls din acest veac rău” și că este răstignit „față de lume” și lumea față de el. Aceasta era marea lui laudă cu crucea lui Isus.

5. În relație cu firea. Ea a fost crucificată împreună cu poftele și patimile ei. Ai fost răstignit și numai trăiești tu ci Hristos trăiește în tine. Înseamnă că ai ieșit de sub dominația firii pământești. Mântuit înseamnă să fii scăpat de tine însuți.

6. În relație cu Legea. Mântuit înseamnă să fii scăpat de condamnarea legii lui Dumnezeu. Nu înseamnă că Dumnezeu își schimbă standardele ci că păcatele tale au fost ispășite de Hristos așa că Legea nu te mai condamnă.

7. În relație cu iadul. Iadul este ceea ce merită orice păcătos. Mântuirea înseamnă și să fii scăpat de pedeapsa pentru păcat. Nu există nimic mai puțin ce putea Dumnezeu să ne dea pentru faptele noastre păcătoase făcute în răzvrătire față de Dumnezeul nostru.

8. În relație cu trupul. Suntem scăpați de acest trup de moarte, în promisiunea Lui, prin învierea cu trupuri glorificate. Aceasta este deocamdată nădejdea noastră dar ea se va împlini așa cum Hristos a înviat cu un trup glorificat. Pentru moment locuirea Duhului Sfânt în trupurile noastre este o garanție a ceea ce se va întâmpla.

9. În relație cu noua creație. Avem siguranța mântuirii către împărăția veșnică a lui Dumnezeu. Vom lua parte la consumarea deplină a mântuirii noastre celebrând cu toți sfinții într-un cer nou și un pământ nou în care va domni neprihănirea și Dumnezeu.

10. În relație cu viața nouă. În Biblie este numită „înnoirea Duhului Sfânt” sau „spălarea nașterii din nou”. Mintea este iluminată de Duhul Sfânt, voința îndreptată spre sfințenie și afecțiunile botezate cu sfințenie. Toată natura umană este îndreptată după firea dumnezeiască.

11. În relație cu moartea. Noi suntem izbăviți de sub frica morții deși cea mai mare parte dintre cei credincioși o vor experimenta însă ea rămâne pentru noi, cu toate suferințele pe care le aduce, un portal spre veșnicia împreună cu Dumnezeu.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s