Dumnezeu NU este (doar) o Persoană

Iudaismul și islamismul afirmă că Dumnezeu nu este Trinitar ci o singură Persoană. Creștinismul este monoteist ca și iudaismul dar afirmă că Dumnezeu există, în esență, în trei Persoane distincte. Care este miza unei asemenea diferențe?

1. Dragostea. Înseamnă că dragostea nu există din veșnicie deodată ce Dumnezeu nu a avut ce iubi în veșnicie. Ea a apărut odată cu crearea omului. Pare-se că lui Dumnezeu i-a „lipsit” dragostea și omul îi împlinește această „nevoie”. Este greșit a spune, așadar, că „Dumnezeu este dragoste” deoarece Dumnezeu nu poate fi ceva ce nu a fost din veșnicie. Creștinismul intră în coliziune cu alte religii monoteiste la acest punct deoarece afirmă că Dumnezeu este dragoste și că cea mai mare poruncă dată de El este să iubească.

2. Comunicarea. Dumnezeu nu a vorbit în veșnicie. Dacă ar fi vorbit ar fi făcut-o fără rost și fără scop. Înseamnă că a comunica nu este ceva ce aparține Dumnezeirii ci o invenție. Totuși noi știm că Dumnezeu a comunicat din veșnicie pentru că El există ca Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Comunicarea aparține intrinsec Dumnezeirii. Nu discutăm acum despre felul comunicării ci despre comunicare per se. Noi credem însă că darul comunicării este instinctual, sădit de Dumnezeu în noi pentru că suntem creați după chipul Lui. Dacă am fi fost incapabili de a comunica am fi fost lipsiți de chipul Său.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s