De ce nu am sărbătorit „Sfântu Petru și Pavel”?

1. Într-adevăr biserica ortodoxă face diferența între a te închina și a cinsti pe cineva. Teologic vorbind, această diferență explică și rezolvă multe probleme. Totuși oare practica „credincioșilor” de fiecare zi care este? Oamenii nu sărbătoresc nimic. Nu muncesc, beau și mănâncă. Iar sărbătorile, inclusiv aceasta, sunt îmbibate de superstiții și tradiții omenești.

2. Pe de altă parte, dacă vă uitați în Scriptură, găsiți cum s-au raportat Petru și Pavel la cei care au vrut să le ofere cinste (exagerată). Da, astăzi oamenii se diferențiază de cei de atunci doar prin faptul că cinstea este la un nivel mai mic. Teologic vorbind este la un nivel mai mic pentru că în practică oamenii se relaționează la „sfinți” ca la unii care le ascultă rugăciunile și față de care pot face anumite ritualuri religioase. Dar ar trebui să ascultăm bine ce a spus atât Pavel cât și Petru.

– Pavel: Fapte 14:14-15 „Apostolii Barnaba şi Pavel, când au auzit lucrul acesta, şi-au* rupt hainele, au sărit în mijlocul norodului şi au strigat: „Oamenilor, de ce faceţi lucrul acesta? Şi noi suntem oameni de aceeaşi fire cu voi; noi vă aducem o veste bună, ca să vă întoarceţi de la aceste lucruri† deşarte†† la Dumnezeul cel viu, care*† a făcut cerul, pământul şi marea şi tot ce este în ele.”

– Petru: Fapte 10:25 „Când era să intre Petru, Corneliu, care-i ieşise înainte, s-a aruncat la picioarele lui şi i s-a închinat. Dar Petru l-a ridicat şi a zis: „Scoală-te*, şi eu sunt om!

3. De ce nu cinstim toți sfinții care au trăit vreodată pe această planetă? Cine ne dă voie să-i cinstim doar pe unii? Și cine alege pe cine să cinstim și pe cine să nu cinstim? După ce criterii se face această alegere? Cine a ales acele criterii? Criteriul nu este apostolia pentru că sunt cinstiți mai mulți care nu au fost apostoli. Cine a dat dreptul acelor oameni să aleagă pe cine să cinstească și cine le-a comunicat criteriile?

4. Biblia îi numește „sfinți” pe toți credincioșii. Vedeți Coloseni 1:2; Efeseni 1:1, 2 Cor 1:1; Filipeni 1:1. Ar trebui să ne cinstim pe fiecare dintre noi pentru că suntem sfinți. Da, înțeleg că apostolii au fost într-o categorie aparte dar ei au fost ce au fost doar datorită lui Dumnezeu. La fel și toți ceilalți sfinți. Hristos a spus „despărţiţi de Mine, nu puteţi face nimic.” Ioan 15:5. Iar Pavel a arătat că deși a făcut mai multe decât toți „totuşi nu eu, ci harul lui Dumnezeu, care este în mine” (1 Cor. 15:10). Dă cinste lui Hristos și harului Său, nu omului!

5. Cinstea pe care am putea să le-o dăm acestor oameni este să facem ceea ce ei ne-au spus și să le urmăm exemplul. Apostolul Pavel arată clar că acest lucru l-a dorit când a spus prin Duhul Sfânt că: „Isus a venit în lume ca să mântuiască pe cei păcătoşi”, dintre care cel dintâi sunt eu” (1 Tim. 1:15). Iar motivul pentru care Dumnezeu l-a ales este „ca o pildă celor ce ar crede în El, în urmă, ca să capete viaţa veşnică” (v.16). Pavel s-a considerat cel mai mare păcătos. Ba mai mult el a vrut să fie un exemplu nu de cinstire ci de urmare în a ne întoarce la Dumnezeu ca și el. Pocăiește-te. Asta a spus Pavel să-l faci, nu să-l sărbătorești.

6. Evrei 11 este numit capitolul „eroilor credinței”. Acolo ni se vorbește despre Abel, Noe, Enoh, Avraam, Isaac, Iacov, Ghedeon, Samson. Pe aceștia cine îi cinstește? Au fost niște sfinți! Dar este interesant felul în care apostolul spune că trebuie să ne raportăm fiind „înconjuraţi cu un nor aşa de mare de martori”. Să-i cinstim? Nici vorbă. Ce să facem? Două lucruri: 1. „să dăm la o parte orice piedică şi păcatul care ne înfăşoară aşa de lesne şi să alergăm cu stăruinţㆠîn alergarea care ne stă înainte” și 2. Nu să-i cinstim pe ei sau să ne uităm la ei ci „Să ne uităm ţintă la Căpetenia şi Desăvârşirea credinţei noastre, adică la Isus” (Evrei 12:1-2).

7. Biblia mai afirmă foarte clar despre sărbători și zile sfinte următorul lucru: „Nimeni dar să nu vă judece cu privire la mâncare sau băutură, cu† privire la o zi de sărbătoare, cu privire la o lună nouă sau cu privire la o zi de Sabat, care sunt umbra lucrurilor viitoare, dar trupul este al lui Hristos.” (Col. 2:16-17). E clar? Nimeni să nu ne judece!

8. Există o singură zi pe care Dumnezeu a spus să o ținem cu strictețe și acea zi este Sabatul. Credincioșii Noului Legământ au ținut duminica ca zi în care a înviat Domnul și credincioșii s-au întâlnit împreună în biserică. O altă zi nu a fost poruncită pentru Biserica Noului Testament și omul nu are dreptul să adauge la Cuvântul lui Dumnezeu practici și datini omenești născute din mândrie și falsă smerenie. Să nu ne credem mai înțelepți decât Dumnezeu!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s