Lecții de la un proaspăt tătic … pentru proaspeți părinți

11140298_830664710358997_550117703225813452_nSunt căsătorit de doi ani de zile și am un copilaș de un an și o lună. Aceștia suntem noi. M-am gândit să împărtășesc cu voi câteva lecții pe care eu le-am învățat cu privire la creșterea copiilor. Poate vor folosi cuiva.

1. Copiii nu-s prea mici pentru a manipula. De la câteva săptămâni va începe să te manipuleze și să te joace pe degete, iar tu, naiv, crezi că nu te poate înțelege și că pur și simplu trebuie să faci orice ca pruncului să-i fie bine. Dacă crezi că pruncul nu te înțelege, vei fi dus de nas.

2. Frica de boală nu trebuie să-ți umple casa cu antibiotice. Vă recomand să fiți reticenți la folosirea antibioticelor, deși veți fi ispitiți să apelați la ele când copilul se va îmbolnăvi la o vârstă foarte fragedă. Aerosolii și alte tratamente naturale au un efect mult mai durabil și bun asupra sănătății copilului.

3. Alăptatul este sănătos și obligatoriu (când este posibil). Nu fugiți la înțărcarea pruncului. Cei mai mulți anticorpi sunt luați din laptele mamei. Nu vindeți sănătatea copilului pentru anumite interese nesimnificative, câștigate prin renunțarea la alăptat.

4. Timpul „pierdut” cu copilul nu este pierdut. Am văzut de la început că atașarea copilului față de mine a depins de timpul petrecut cu el. Pe un copil nu îl poți păcăli cu faptul că îi dorești o viață mai bună și acesta este motivul pentru care îl neglijezi și uiți că ești tată. Îți câștigi copilul dacă petreci timp cu el.

5. Copilul se mânie când tu te mânii. Este una dintre cele mai întâlnite greșeli – țipi sau te mânii pentru că copilul tău se mânie sau țipă. E anormal. El trebuie să vadă liniște la tine chiar și atunci când îl corectezi. Copilul nostru a încetat să se mânie când eu nu m-am mai mâniat.

6. Nu-ți umple casa cu jucării. Un copil va aprecia ce îi dai dacă nu îi dai la discreție. Este o regulă simplă. Când are casa plină de jucării va prefera să stea în brațe la tine. Oferă-i lucruri la rând. Copilul se va bucura de fiecare lucru nou pe care îl va vedea. Când are prea multe lucruri deodată nu va ști să aprecieze lucrurile în mod particular.

7. Învață-l să strângă lucruri. La un anișor, copilul nostru strânge, când îi cerem, lucrurile pe care le aruncă pe jos. O face fără nervi și fără prea mult efort. Este încântat să asculte în felul acesta. Chiar dacă ți se pare că pierzi timpul, vei avea de câștigat pe viitor, dacă îți înveți copilul să fie responsabil de mic.

8. Nu-ți pălmui copilul. Niciodată. Nici peste față și nici peste funduleț. Copilul se va transforma într-un copil nervos și irascibil pentru că folosești brațele cu are îl iubești pentru a-l disciplina. Folosește o nuielușă. Va învăța să asculte doar la pomenirea cuvântului „nuia”. Nu-l lovi cu nervi. Nu-l lovi tare. Atinge-l cât să simtă ce vrei să spui. Și nu țipa la el în timp ce îl disciplinezi. Explică-i apoi, chiar dacă e „prea mic”.

9. Copilul te înțelege mai mult decât crezi. Nu pot spune exact câte luni avea fiul nostru și nu știu dacă acesta este un caz tipic, însă el știa cât are voie să se deplaseze (până la tocul ușii și nu dincolo de el) și pe ce nu are voie să pună mâna. Și asta fără prea multă carte. Când încălca regula o făcea pentru că așa vroia. Nu te lăsa amăgit cum că este prea mic ca să învețe ce are și ce nu are voie să facă.

10. Copiii profită de neînțelegerile voastre (și cu atât mai mult când vă certați sau, mai rău, vă mustrați în fața lor). Este fatal pentru autoritatea pe care încerci să o zidești în fața copilului dacă tu însuți contești această autoritate prin atitudini lipsite de dragoste și anormale față de soție. Chiar când aveți o discuție contradictorie în parametri normali , legată de felul în care trebuie să îl tratați, ar trebui să o faceți departe de ochii copiilor.

11. Copiii profită de excepții. Foarte ușor putem renunța la consecvență pentru că ni se pare că copilul pur și simplu nu se conformează și, decât să te frustrezi pedepsindu-l, mai bine îl lași să facă ce vrea că poate este prea micuț. Nimic mai greșit. Copiii vor fi duși în confuzie de excepțiile tale și vor înțelege ce vrei doar dacă ești consecvent în cerința ta.

12. Învață-l pe copil lucruri pe care nu le înțelege deplin. Până în vârsta de 1 an, fiul nostru știa să-și împreuneze singur mânuțele înainte de culcare sau înainte de masă, când rosteam cuvintele „Doamne Isuse”. Deocamdată nu are înțelepciunea de a-și alege singur „religia”. Ai responsabilitatea să-i transmiți convingerile tale. Chiar dacă nu înțelege ceva este benefic să meargă la biserică pentru a se obișnui cu „atmosfera”. Desenele animate și educatorii de la grădiniță nu îl vor considera prea mic pentru a-l îndoctrina.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s