Singura cale de evitare a desființării bisericilor baptiste din România

Poate ați dori o abordare mai „practică”, „relevantă” și pragmatică pentru problema închiderii bisericilor locale din multe localități din România. Dacă încă căutăm soluții de acest fel încă ne aflăm în orbire spirituală, ne lipsește credința care depinde doar de Dumnezeu și credem că sfințenia poate fi produsă de noi.

Acest articol nu prezintă o soluție moralistă, pragmatică, terapeutică, mecanică, automatistă.

Domnul Isus arată că problema bisericii nu era una strategică ci profund spirituală. Având această tumoare canceroasă spirituală în ultimă fază noi încă căutăm strategii, profesioniști care să pună mortul pe picioare, metode, viziuni etc. Dacă credem că înviem cu încă un cor, o orchestră, o lucrare cu copiii, o tabără etc (lucruri care nu sunt greșite, poate doar unele metodologii) – ne înșelăm, pierdem timp și murim încet și sigur.

Sunt trei nevoi pe care această biserică, aflată pe patul de moarte, amenințată de Hristos cu distrugerea, le are și pe care doar Hristos le împlinește: îmbogățirea cu credință, îmbrăcarea cu curăție și însănătoșirea cu cunoaștere. Le voi aborda separat pentru că este important să le înțelegem. Aceasta este singura șansă a unei biserici aflate pe marginea prăpastiei.

v.18 te sfătuiesc să cumperi de la Mine aur curăţit prin foc, ca să te îmbogăţeşti, şi haine albe, ca să te îmbraci cu ele şi să nu ţi se vadă ruşinea goliciunii tale, şi doctorie pentru ochi, ca să-ţi ungi ochii şi să vezi.

Distribuitorul divin. Este ironic limbajul lui Hristos „te sfătuiesc” deoarece dacă biserica nu urma porunca Lui urma să fie distrusă ca biserică locală – ceea ce s-a și întâmplat. Cu alte cuvinte tu poți înțelege acest „te sfătuiesc” ca o poruncă fiindcă dacă nu asculți sfatul, vei pieri.

În toate cuvintele lui Hristos există un accent pe ceea ce face Hristos, nu omul. Partea omului este să vină la Hristos. Partea noastră nu este să colectăm de pe unde putem strategii omenești care să facă lucrurile să funcționeze și, bineînțeles, să atribuim apoi tot succesul lucrării Duhului Sfânt. Dacă credem că putem rezolva problema suntem ca un om ce nu știe să înoate și se trage de păr pentru a se salva. Avem nevoie de ajutor din exterior.

Este ironic și sfatul de a cumpăra („să cumperi”) deoarece Laodiceea era o cetate cu un comerț înfloritor. Ei erau afaceriști buni și produceau medicamente pentru ochi și haine foarte bune. Însă Cel care putea acum să le ofere ceea ce aveau nevoie din punct de vedere spiritual era Hristos, nu ei înșiși. Am face bine să înțelegem că nu ne putem repara pe noi înșine. Trebuie să încetăm a mai gândi că trebuie noi să producem ceva. Nu contează dacă ești arminian sau calvinist dacă nu înțelegi că „de la Mine” înseamnă că doar El ne poate da aceste daruri divine.

Darurile divine. Hristos oferă trei daruri esențiale pentru orice om care se consideră mântuit: credință, curăție și cunoaștere. Fără acestea suntem deja morți și sub amenințarea distrugerii totale a bisericii locale.

Mie mi se pare că, deodată ce această biserică nu avea credință, curăție și cunoaștere – elemente esențiale pentru un om viu spiritual, această biserică era moartă, compusă din oameni neregenerați. Este o concluzie tristă și tragică dar adevărată și care trebuie acceptată ca atare.

Păstorii și predicatorii trebuie să înțeleagă, în mod special, această realitate și să acționeze întocmai. Dacă presupunem și lucrăm pe baza presupoziției că în biserică majoritatea are experiența nașterii din nou, nu facem decât să negăm ceea ce spune Hristos despre această biserică și să continuăm în degenerare spirituală, morală și ca existență a bisericilor locale.

i. Îmbogățire cu credință. Simbolul „aur curățit prin foc” face referire la credința încercată, adică singura credință adevărată și autentică. Credința care te face să depinzi doar de Hristos chiar și când ai motive să depinzi de altceva, cum ar fi lucrurile materiale și succesul spiritual în biserică.

Aceasta este singura credință valabilă – cea care te face să depinzi în totalitate de Hristos nu doar în ce privește mântuirea sufletului ci și în ce privește transformarea morală și spirituală și în succesul în slujirea de edificare a credincioșilor și evanghelizare a lumii.

ii. Îmbrăcare cu curăție. Soluția pentru moralismul ieftin fariseic este o curăție lăuntrică a inimii pe care o poate da doar Hristos prin transformarea lăuntrului nostru. Soluția pentru încrederea în propriile fapte este să acceptăm imputarea neprihănirii lui Hristos și împărtășirea practică cu neprihănirea Lui. Doar această neprihănire contează.

Ne înșelăm dacă credem că este suficient să ni se impute neprihănirea lui Hristos pentru ca Dumnezeu să ne accepte în fața Lui și să ne „socotească neprihăniți” dacă nu ne împărtășim în mod real și practic cu neprihănirea Lui așa încât să trăim nu o viață morală ci una sfântă și duhovnicească – viață în care nu doar faptele exterioare sunt modificate ci și intențiile, înclinațiile, dorințele, simțirile, afecțiunile și gândurile inimii. Doar așa dispare păcatele sinelui.

iii. Însănătoșire cu cunoaștere. Baptistul ignorant este vindecat doar prin alifia divină pe care o putem cumpăra de la Hristos. Această ungere ne ajută să vede bine care este adevărata noastră stare, că doar de la Hristos putem lua ce avem nevoie pentru însănătoșire, că pocăința și înflăcărarea sunt esențiale pentru viața bisericii etc.

Fără această iluminare ne uităm ca orbii și nu vedem nimic. Mergem spre prăpastie cu zâmbetul pe buze, în sunetul cântării și ascultând discursuri religioase în trei puncte cu câte o poveste foarte amuzantă sau emoționantă la fiecare punct. Această cunoaștere ne face să vedem că suntem nenorociți și ticăloși fără Hristos și că doar de la El primim viață spirituală și morală.

O dovadă clară a ignoranței spirituale este când crezi despre tine însuți că ești bine. Iar apogeul ignoranței este când consideri că nu mai ai nevoie de nimic și că prin propriile puteri reușești să faci multe lucruri. Această stare este opusul credinței iar fără credință nu realizăm nimic valoros înaintea lui Dumnezeu.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s