Alergand liberi cu privirea tinta la Hristos

adoracao-2

Fara pacate si fara piedici

“Şi noi dar, fiindcă suntem înconjuraţi cu un nor aşa de mare de martori, să* dăm la o parte orice piedică şi păcatul care ne înfăşoară aşa de lesne şi să** alergăm cu stăruinţㆠîn alergarea care ne stă înainte.” Evrei 12:1

1) Este o alergare care sta inainte tuturor oamenilor. Ea este deja stabilita, conditiile ei sunt deja puse. Nu putem alerga cum vrem noi, nici oricum. Versetul spune: în alergarea care ne stă înainte. Nu alta, ci cea care a stabilit-o Dumnezeu si este inaintea noastra.

Aceasta alergare este delimitata de perioada care o avem pe pamant de cand suntem nascuti in trupul lui Hristos pana cand murim. Acea lupta spirituala (in gr. “alergare”- agóna – conotatie de conflict. Acelasi termen este folosit si de Pavel in lupta pentru vestirea Evangheliei, in conflictele avute cu colosenii) ca sa faci voia lui Dumnezeu, in care cel rau cu toata armata lui se impotriveste. Lupta de a-I da lauda cat poti de mult, de a-L sluji, de a-L marturisi inaintea oamenilor.

2) Acum, in aceasta alergare, autorul epistolei catre Evrei (nu stim cu certitudine cine este), inspirat de Dumnezeu ne cere să* dăm la o parte orice piedică şi păcatul care ne înfăşoară aşa de lesne. Daca observati, nu ni se cere doar pacatul sa il dam la o parte ci si orice piedica. De ce spun asta? Pentru ca multi dintre noi isi ghideaza viata dupa obisnuita dar si banala intrebare: “ESTE PACAT SA FAC ASTA?” Iar daca nu este pacat, atunci nu este nicio problema. Ei bine, Insusi Dumnezeu nu ne cere sa dam la o parte doar pacatele din viata noastra ci si orice greutate (traducere mai fidela) ce parca apasa pe sufletul nostru si ne opreste sa alergam cu putere, din toata inima aceasta alergare.

Acele lucruri cu care am dubii daca sa le fac sau nu, ma ajuta sa alerg cu staruinta sau imi stau in cale cand vreau sa fiu mai iubitor, mai rabdator, mai smerit, mai slujitor? Priveste tinta la Hristos si da la o parte orice pacat dar si multe alte lucruri aparent bune, care le scuzam cu intrebarea: “ce e gresit in asta?”

Pentru ca mai jos sintaxa folosita “Să ne uităm ţintă” are o explicatie mai complexa: este vorba de grecescul “aphorōntes” care este format din “ap” – de la si “horaó” – la. Asa cum a fost folosit termenul, nu iti da posibilitatea sa privesti in doua parti. Este un termen specific folosit in competitiile de sprint unde nu poti sa privesti si in fata si in spate pentru a nu pierde din viteza, din concentrare. Presupune o privire hotarata intoarsa de la altii si indreptata spre Hristos.

Priveste la Hristos in pierderile tale

Analizandu-te sincer, lasand CONSTIINTA sa iti dea verdictul, privind in tine vei vedea ca trebuie sa lasi multe, foarte multe. Va parea ca si cand vei pierde si nu vei castiga si probabil vei fi descurajat si nu vei simti, nici avea puterea sa le lasi. In momentul ala deschide la Evrei 12:3

Uitaţi-vă dar* cu luare-aminte (sau ganditiva gr.)  la Cel ce a suferit din partea păcătoşilor o împotrivire aşa de mare faţă de Sine, pentru ca** nu cumva să vă pierdeţi inima şi să cădeţi de oboseală în sufletele voastre (descurajandu-va). Evrei 12:3

1) Priveste cum Hristos in Ghetimani spune: “Maine dimineata va trebui sa pierd mult, sa sufar ca niciodata. Defapt noaptea asta nu voi putea dormi deloc si pana maine la 9 dimineata va fi o continua durere, voi suferi intreaga pedeapsa a celor pentru care voi muri, nu voi fi in iad dar va durea cat iadul intreg.”(John Piper)

In papirusurile vechi termenul “Uitaţi-vă dar* cu luare-aminte (sau ganditi-va)” este folosit in sensul matematic de “a socoti”. Cu alte cuvinte, in acel punct cand trebuie sa renunti, trebuie sa fii slefuit, zdrobit si transformat, analizeaza bine suferintele Domnului Isus, pe fiecare in parte, cantitativ, calitativ si durerile tale se vor stinge in oceanul suferintelor Domnului Isus. 

Să ne uităm ţintă la Căpetenia şi Desăvârşirea credinţei noastre, adică la Isus, … care a suferit crucea, a dispreţuit ruşinea …Evrei 12:2

2) Priveste prin credinta la norul de martori ce te incurajeaza sa lupti, pentru ca si ei au luptat si chiar o lupta mai grea decat a noastra:  Alţii au suferit batjocuri, bătăi, lanţuri* şi închisoare,37 au* fost ucişi cu pietre, tăiaţi în două cu ferăstrăul, chinuiţi, au murit ucişi de sabie, au pribegit** îmbrăcaţi cu† cojoace şi în piei de capre, lipsiţi de toate, prigoniţi, munciţi –38 ei, de care lumea nu era vrednică –, au rătăcit prin pustiuri, prin munţi, prin* peşteri şi prin crăpăturile pământului.

Cum a putut Domnul Isus sa indure atata, sa poarte pacatele, sa sufere durerea maniei lui Dumnezeu si totusi sa mearga inainte? Cum au putut martirii sa isi lase propria viata, sa se lase maltratati?

Motivatie sa poti

Să ne uităm ţintă la Căpetenia şi Desăvârşirea credinţei noastre, adică la Isus, care*, pentru bucuria care-I era pusă înainte, a suferit crucea, a dispreţuit ruşinea şi şade** la dreapta scaunului de domnie al lui Dumnezeu. Evrei 12:2b

Bucuria de a vedea cum Dumnezeu lucreaza prin tine pentru imparatia Lui, pentru gloria Lui. Bucuria de a place lui Dumnezeu si de a te unii la lucrarea Domnului Isus. Bucuria de a fi cu adevarat liber, de a nu mai avea nimic de pierdut, de a fi greu de invins, de a inmulti talantul si nu in ultimul rand, de a iti duce mantuirea pana la capat si a ajunge in gloria viitoare.

Da, pierderea va durea, va fi greu, vom pierde multe “dand la o parte orice piedica si pacatul”, insa Viata Crestina este un ADEVARAT GASTIG! “Pentru ca nu este neintelept cel care renunta la ce nu poate pastra ca sa gastige ceea ce nu poate pierde” spunea sotia unui om al lui Dumnezeu.

 “Suferinţele* din vremea de acum nu sunt vrednice să fie puse alături cu slava viitoare, care are să fie descoperită faţă de noi.” Romani 8:18

Beniamin Obrete

Madrid, 6 august 2015

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s