Tatăl „nostru”, al cui??

Aş putea accepta că următoareale aplicaţii sunt urmarea unui proces eisegetic dar acestea sunt lucrurile la care mă gândesc când aud expresia „Tatăl nostru” și în special când pun accentul pe „nostru”. Dacă înțelegem această expresie ne putem exorciza de câteva atitudini nesănătoase

  1. Elitismul. Orice mișcare religioasă are „elita” ei. M-aș bucura să aud că în creștinism nu se găsește așa ceva. Dar se găsește. Însă în rugăciune nu există elite. El este Tatăl „nostru” al tuturor credincioșilor. Pe genunchi suntem toți egali înaintea lui Dumnezeu.
  2. Ecumenismul. Nu sunt adeptul unei separări rigide între creștini de diferite denominații totuși nu trebuie să mergem în altă extremă și să credem că Dumnezeu este Tatăl „tuturor”. El este Tatăl „nostru” – al credincioșilor adevărați. Felul în care ei pot fi cunoscuți este o altă discuție.
  3. Exclusivismul. Sunt denominații care se fracturează și formează alte sub-denominații care nu au părtășie, ceea ce este grav. Tatăl este al „nostru” – al celor care suntem credincioși. Nu putem exclude oameni care cred și trăiesc ca noi în cele mai importante lucruri. Nu suntem ecumenici dar nu trebuie să ne trezim că devenim exclusiviști, mai exclusiviști decât ne permite Sfânta Scriptură.
  4. Individualismul. Ai putea spune că Dumnezeu este Tatăl „tău” dar Domnul nu ne-a spus să ne rugăm „Tatăl meu” ci „Tatăl nostru” probabil pentru a înțelege elementul corporativ al închinării și pentru a ne feri de o individualizare extremă a credinței. Depărtarea de biserică (care ne-a dezamăgit, se spune) este la modă. Trebuie să înțelegem că nu ne putem practica creștinismul despărțiți de Adunarea lui Dumnezeu.
Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s