Aylan Kurdi și dragostea ineficientă care ne face să ne simțim bine

Ați auzit probabil despre Aylan Kurdi, un copil de trei ani care a murit în Mediterană când ambarcațiunea unui grup de emigranți, care încerca să ajungă pe continent, s-a răsturnat. Este una dintre cele mai comentate și distribuite fotografii. Mi-este milă? Da îmi este. 

Știți care este problema?

Nouă ni se pare că suntem oameni foarte sensibili și iubitori doar pentru că dăm like-uri pe facebook și câte un share la această poză. Chiar simțim că este nedrept ce se întâmplă cu acești oameni și este foarte posibil să fim revoltați de această situație. Dacă rămânem la atât suntem niște ipocriți care ne înșelăm cu falsa noastră dragoste. De ce spun asta?

Pentru că sunt atâția copii pe lângă care trecem în fiecare zi și îi ignorăm sub diverse pretexte. Suntem experți în a ne arăta mila și dragostea față de aceia la care nu putem ajunge dar îi neglijăm și judecăm pe aceia la care putem ajunge foarte ușor dar nu o facem datorită individualismului, materialismului și hedonismului care otrăvește cultura și societatea și … pe noi.

Spun eu că nu ar trebui să ne pese de sufletele și trupurile acestor copii care sunt trași de părinții lor în lungul și latul lumii? Nu, nu spun asta. Dar spun că toată această dragoste virtuală este ineficientă și, în foarte multe cazuri, ipocrită. Dovedește-ți dragostea față de acești nevinovați și neajutorați într-un mod practic și nu doar verbal. Copilul acela este mort și nu poți face nimic pentru el dar poți face pentru nenorociții pe care îi ignori zilnic.

Ce faci față de cerșetorii de pe stradă? Îi judeci pe ei și pe părinții lor. Spui că își cumpără țigări și băutură de banii tăi (de parcă le-ai dărui tare mult, în cazul în care te-ai hotărâ să le oferi ceva). Ce faci față de copiii abuzați în familii degradate sau în centre speciale? Nimic. Și aș putea continua cu exemple și exemple de copii pe care i-ai putea ajuta și care sunt aproape de tine și față de care nu faci absolut nimic.

Dar bineînțeles că e mai confortabil să iubești cu clickul de la mouse și să apeși like și share și să pari și tu o persoană creștină care și-a înțeles menirea de a iubi așa cum Hristos a făcut-o. Haideți să nu fim ipocriți. Această revoltă împotriva acelora care ar putea să ajute și nu o fac este greșită și fățarnică. Nici noi nu facem nimic.

Exact la fel putem discuta despre posibilitatea evanghelizării musulmanilor. Unii zicem „poate Dumnezeu i-a trimis aici ca să îi evanghelizăm”.

Ce te face să crezi că vei deveni evanghelist peste noapte plin de puterea Duhului Sfânt și gata să-L mărturisești pe Hristos când vreun musulman îți va arăta ce înseamnă islamismul radical? Ne îmbătăm cu apă rece și ar trebui să ne trezim.

Și nu uitați un aspect: pentru un musulman (nu generalizez, dar și acesta ar putea fi un caz) viața unui om nu este atât de importantă tocmai datorită prețului pe care sunt gata ei să-l plătească în vederea unor „binecuvântări” cerești pe care le așteaptă „dincolo”.

Nu subestimați disponibilitatea lor de a muri pentru credința lor și nici dibăcia cu care pot manipula masele prin niște fotografii care imortalizează niște victime reale ale felului degradat în care omul administrează conflictele și problemele.

Concluzia este aceasta – spui că musulmanii sunt trimiși aici ca să fie evanghelizați? Bine, evanghelizează-i întâi pe cei care sunt lângă tine și apoi poate vei convinge pe cineva că ești gata să evanghelizezi sirieni. Spui că îți pasă de tragedia prin care a trecut acest copil? Foarte bine, să-ți pese atunci, cât se poate de practic, de aceia față de care chiar poți face mâine ceva.

Anunțuri

2 gânduri despre “Aylan Kurdi și dragostea ineficientă care ne face să ne simțim bine

 1. Sunt absolut siderata! Mesajul articolului este ca dacă vrem sa ne fie mila sa ne uitam doar în jurul nostru, la creștini și sa uitam de copilul ala de 3 ani găsit mort pe plaja, ca ala era musulman, și musulmanii mor pe trupul credință și ne manipulează cu poze. Bineînțeles, sunt convinsa ca va declarați creștin fără ezitare și foarte credincios. Ma întreb oare, în artilerie din care ați studiat învățăturile creștine ce o fi scriind: Dumnezeu i-a făcut numai pe creștini, numai în creștini e chipul lui Dumnezeu? Numai de crwst8ni sa ne pese, în rest sa întoarcem capul? Doamne ce monștrii zac sub măști de mari creștini!

  Apreciază

  1. dacă ați fi citit fără prejudecăți nu ați mai fi „absolut” siderată. Mesajul articolului nu este să ne uităm „doar în jurul nostru” – asta este o concluzie desprinsă din prejudecățile cu care ați citit articolul. Mesajul este să nu fim ipocriți și ÎNTÂI să fim miloși față de cei care sunt cel mai la îndemână ca să primească mila noastră.

   vă doresc multă lumină

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s