De ce nu faci ceea ce stii bine ca trebuie sa faci.

father-son-golf

Daca as incepe si ti-as spune: Acum 25 minute pe strada “X”, numarul 15 a avut loc un accident. Un tanar de 19 ani e in stare grava, are pierdere mare de sange si inca nu a ajuns salvarea. Ce ai face? Te-ai gandi un pic la situatie ai spune: „imi pare rau” si nimic altceva probabil. Daca in schimb ar fi vorba de fratele tau, sora ta, mama ta, caruia in drum spre munca i s-a intamplat asta? Cred ca nici nu ai sta pe ganduri si ai fi in cateva minute la locul faptei facand tot posibilul si imposibilul sa rezolvi situatia. Ce a facut diferenta intre cele doua cazuri? In ambele avem aceeasi situatie, aceeasi gravitate a cazului.

Pe a doua persoana o cunosti, pe prima nu. A doua iti este draga, pe prima poate doar o simpatizezi. Cu a doua ai avut o relatie mai aproapiata, o iubeai, ai impartasit momente insa cu prima nimic din acestea. Pentru a doua nu ai sta pe ganduri si nici nu ar trebui sa fii impins de la spate sa actionezi insa pentru prima, da.

Nu este adevarat ca de multe ori si noua ni se spune ce trebuie sa facem, cum trebuie sa facem, ni se aduc argumente pro si contra dar de multe ori tot nu le facem? Alteori suntem indemnati si sfatuiti la lucruri extrem de bune si in mintea noastra chiar ajungem la concluziile acelea. Plecam de la Cuvant, rugaciune, biserica iar si iar constienti ca asa este, asa trebuie trait si nu traim. Alteori decidem sa traim asa dar nu dureaza decizia respectiva. Si uite asa este o lupta continua intre ce sti ca trebuie sa faci si ce faci. Dar ce face diferenta intre a sti si a nu face si a sti si a face? Parca lipseste ceva din ecuatie.

De multe ori mi-am pus intrebarea asta. Pentru ca degeaba te lupti sa imi demonstrezi ca trebuie sa fac un lucru cu 10.000 de argumente. Adevarul este ca ceea ce intregeste ecuatia este: motivatia. Atat de simplu: daca nu sunt motivat, nu voi face sau voi face poate, insa doar obligat sau fortat. In schimb daca am motivatia necesara si buna o voi face fara sa ma rogi. Care este motivatia?

In Matei 19 avem cazul tanarului bogat ce stia perfect poruncile, stia ce trebuie sa faca. Vine la Domnul Isus si i se spune iar ce trebuie sa faca: „Dacă vrei să fii desăvârşit”, i-a zis Isus, „du-te* de vinde ce ai, dă la săraci şi vei avea o comoară în cer! Apoi vino şi urmează-Mă.” Când a auzit tânărul vorba aceasta, a plecat foarte întristat, pentru că avea multe avuţii.”

In antiteza cu versetul citit avem in Filipeni 3 cazul apostolului Pavel ce si el detinea multe, atat de multe in care a investit jumatate din viata si a luptat mult sa le detina: titlul de fariseu cu mentiunea “suma cum laude” (sef de promotie), studii sub mentorarea lui Gamaliel, evreu pur, neconvertit, pe punctul de a deveni mare preot (opinia unor comentatori). Altele le-a mostenit: facea parte din linia patriarhala a lui Avraam, Isaac si Iacov, David, Domnul Isus Insusi se tragea din acea descendenta, semintia lui Beniamin, acea semintie pura, aristocratia acelor vremuri. Insa Pavel nu doar stie ce trebuie facut, nu doar e constient dar si face si renunta la tot.

Ce a facut diferenta intre tanarul bogat si Pavel? Ce l-a motivat pe Apostolul Pavel sa renunte la tot ce are si sa puna in pratica ceea ce bine stia?

Gasim in versetul 7: „Dar lucrurile* care pentru mine erau câştiguri le-am socotit ca o pierdere din pricina lui Hristos, Domnul meu.” O alta versiune traduce sintagma „din pricina lui Hristos” – „de dragul lui Hristos”, traducerea spaniola Reina Valera traduce parca si mai bine: „din dragoste pentru Hristos”. Dragostea este motivatia. Poti sa stii, sa fii constient, sa ajungi la concluziile evidente insa sa nu faci, tocmai pentru ca nu iubesti acea persoana sau acel lucru.

Pavel continua si enumera motivatiile ce l-au facut sa faca alegerea asta: „Ba încă şi acum privesc toate aceste lucruri ca o pierdere, faţă de preţul nespus de mare al* cunoaşterii lui Hristos Isus.” Cand incepi sa cunosti pe Hristos, sa petreci timp cu El in partasie, rugaciune, meditare, ajungi sa dai orice pentru a-L cunoaste mai mult, mai bine. Devine pentru tine frumosul absolut si absolutul frumosului. Nimic nu intrece in frumusete pe Domnul tau Isus Hristos si viata traita cu El. Numai atunci poti spune:

„Pentru El am pierdut toate şi le socotesc ca un gunoi, ca să câştig pe Hristos.”

Insusi Domnul Isus afirma ca cea mai mare porunca este: “Să* iubeşti pe Domnul, Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău şi cu tot cugetul tău.” Este motivatia acestei vieti de crestin. Fara aceasta, nu vom putea trai ca si crestini. Este atat de diferita de societate, de principiile lumii, de logica lumii, implica sacrificiu, suferinta, lepadare de sine, moarte, implica o cruce de purtat (dar si bucurii nespuse si desfatari vesnice in prezenta Lui, fericire autentica) incat fara dragoste nu se poate trai viata de crestin.

Domnul Isus in alt context spune ucenicilor Sai mai clar si mai simplu decat am putut eu explica: „Dacă* Mă iubiţi, veţi păzi poruncile Mele.” Cu alte cuvinte nu e de ajuns sa stii poruncile, sa sti ce trebuie sa faci, ni chiar sa fii constient si sa ai toate argumentele pro necesare, ca sa faci voia lui Dumnezeu, ca sa traiesti poruncile Lui. Intrebarea este: „Iubesti pe Dumnezeu?

In spatele faptelor noastre, disciplinei nostre, sfortarii noastre trebuie sa se afle dragostea pentru Dumnezeu, altfel nu vom putea.

Dragostea ta pentru Dumnezeu va face diferenta si va uni teoria cu practica. Nu disciplina in primul rand, nici sfortarea ta, nici chinuiala noastra, nici principiile noastre care sunt bune, ci dragostea care le propulseaza. Fara dragoste toata lupta noastra nu va fi decat un continuu esec in a incerca sa facem ceva ce nu iubim.

„Dragostea pe care un om evlavios o poarta fata de bine sau de Dumnezeu nu este atat de mult starnita de virtutea unei porunci, cat de o natura noua care-l invata si-l indeamna la aceasta.

Cine poate scrie o lege pentru cei ce iubesc?

Iubirea este o lege mult mai puternica, care-i stimuleaza la actiune.”

Henry Scougal

Cand iubesti ceea ce studiezi, studiul ti se pare o placere. Indemnam oamenii sa studieze ce le place ca sa fie cei mai buni in acel lucru prin faptul ca vor face totul de drag. Fara dragoste pentru Dumnezeu nu vom face cu drag voia Lui. Ni se va parea grea, chinuitoare, imposibila dar prin dragoste si doar prin dragoste vom fi, vom face si vom birui.

Si cum ajungi sa Il iubesti pe Hristos? Poate nu ai afectiune pentru El. Poate iti suna logic ce spun si doresti sa ai dragostea aceea care sa te duca la fapte in tine si nu o ai.

Incepe totul de la a:

1) petrece timp citind Biblia si rugandu-te, cu alte cuvinte, petrecand timp cu Hristos prin aceste discipline. Petrecand timp cu o persoana incepi sa:

2) o cunosti mai mult. La fel si cu Hristos. Petrecand timp in intimitate cu El, vezi cine este, vezi cat de frumos este, vezi ceea ce nu ai vazut in alta parte sau la vreo alta persoana. Odata ce cunosti o persoana incepi sa:

3) o iubesti. Asta cel mai bine se vede in fiecare relatie o avem. Cu cat petrecem mai mult timp si trece timpul se aprind in noi sentimente si dragoste pentru persoana respectiva. Petreci timp cu Dumnezeul tau, Il cunosti mai mult si cunoscandu-L mai mult Il iubesti mai mult. Cat de frumos, bun, plin de dragoste, indurare, splendoare, intelepciune este El. Toate vin de la El, se gasesc in El incat este imposibil, privind la El, sa nu te indragostesti de El.

4) Iar acea dragoste ce se aprinde tot mai mult va fi deajuns sa ne motiveze la actiune.

Petreci timp cu Dumnezeul tau, Il cunosti mai mult si cunoscandu-L mai mult Il iubesti mai mult iar iubindu-L nu-I vei putea refuza planul, voia si lucrarea lui in viata ta.

Beniamin Obrete

Madrid, 13 octombrie 2015

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s