Evanghelizare „profetică”

Multă vreme am întrebat cesaționiștii hard – core cum îi călăuzește Dumnezeu și am primit răspunsuri vagi și lipsite de nuanțe necesare. Abraham Kuyper, un reformat cunoscut, scria despre un fel de călăuzire pe care o au uneori predicatorii:

Vedem în aceasta (evanghelizare) o călăuzire foarte misterioară a Duhului Sfânt. Un predicator va învăța că, sub predicarea lui într-o anumită biserică la o anumită oră, o persoană regenerată a fost convertită. Și totuși el nu s-a pregătit în mod special pentru aceasta. În multe cazuri, el nici nu a știut acea persoană. Și totuși, fără să o fi știut, gândurile lui au fost ghidate și cuvântul lui a fost pregătit într-un asemenea mod de Duhul Sfânt; probabil el s-a uitat la om (predicator) într-un asemnea mod încât cuvântul lui, în conecție cu operațiunea lăuntrică a Duhului Sfânt, a devenit pentru el Cuvântul lui Dumnezeu real și concret.

Auzim deseori spunându-se: „aceasta mi-a fost predicată mie direct”. Și așa a fost. Trebuie înțeles, totuși, că nu a fost predicatorul care ți-a predicat, pentru că el nici nu s-a gândit la tine; și a fost Duhul Sfânt Însuși. El s-a gândit la tine. El este cel care a pregătit totul pentru tine. El este Acela care a lucrat în tine.

XXVIII, The Coming of the Called, Abraham Kuyper

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s