Convingere naturală și supranaturală

Faptul că nu se poate face diferența între convingerea de păcat naturală și cea supranaturală duce la deviații pastorale și în metodele de evanghelizare foarte grave. Cei nepocăiți sunt considerați pocăiți. Cei pocăiți sunt suspectați de stări exagerate. Jonathan Edwards ne ajută să facem diferența între aceste două tipuri de convingere în tratatul său „A divine and supernatural light” (poate fi citită și downloadată gratuit aici sau aici).

Diferențele pot fi enumerate după cum urmează:

 1. Convingerea naturală are loc prin asistarea principiilor naturale existente deja în om în timp ce convingerea supranaturală are loc prin infuzarea unui nou principiu supranatural. Diferența este între asistare și infuzare.
 2. Convingerea naturală este un har comun dat oamenilor în general în timp ce convingerea supranaturală este un har special dat doar celor aleși.
 3. Convingerea naturală este o lucrare făcută prin conștiința naturală a omului în timp ce convingerea supranatuală este un principiu exterior lucrat în om.
 4. Convingerea naturală este extrinsecă – omul este luminat din exterior. Convingerea supranaturală are loc printr-un principiu lăuntric infuzat de Duhul Sfânt în om.
 5. Convingerea naturală este ocazională – pentru că vine din exterior și nu este parte din om în timp ce convingerea supranaturală este un principiu habitual – continuu. Duhul locuiește în om și este unit cu el.

Ce este această lumină divină?

 1. Un simțământ al excelenței divine și superlative al lucrurilor religioase. Nu este o credință rațională că Dumnezeu este glorios ci este un simțământ al gloriei lui Dumnezeu în inimă. Aceasta este diferența dintre o opinie și a avea un simțământ.
 2.  Din aceste simțământ vine o convingere a adevărului și realității lor. Acest lucru vine fie direct fie indirect
  • Indirect
   • Îndepărtează prejudecățile din inimă așa încât devine susceptibilă argumentelor.
   • Ajută mintea. Angajează mintea cu atenție fixând-o asupra obiectului.
  • Direct – un simțământ al excelenței divine a lucrurilor Cuvântului lui Dumnezeu în mod direct și imediat convingând de adevăr.
Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s