Evanghelia – nu numai vorbe

„În adevăr, Evanghelia noastră v-a fost propovăduită nu numai cu vorbe”.

Puterea Duhului Sfânt care însoțește predicarea este oferită întotdeauna atunci când doar Evanghelia este predicată. Este imposibil ca Duhul Sfânt să dea putere unor idei care nu sunt în confirmitate cu revelația Cuvântului. Ar fi batjocoritor la adresa Duhului Sfânt să se afirme că El va împuternici o predicare care contrazice revelația pe care El Însuși a insuflat-o.

În acest pasaj Evanghelia este numită „Evanghelia noastră” pentru că cei care o predicau o aveau în însăși viața lor. Ei înșiși o primiseră și acum o predicau altora. Predicatorii nu pot predica cu putere ceva ce nu a avut efect în viața lor întâi.

Când Pavel spune că Evanghelia a „fost propovăduita nu numai cu vorbe” nu vreau să spună că nu a folosit vorbe. Acest lucru ar fi contrar cu toată învățătura Noului Testament care atestă că faptele istorice din viața și lucrarea Domnului Isus au fost prezentate sub formă de proclamare. Ce dorește Pavel să accentueze este că predicarea în ea însăși, aparte de lucrarea Duhului Sfânt, nu va produce mântuire vreunui om.

Acest fapt trebuie să-i pună în gardă pe aceia care cred că doctrina corectă este suficientă. Doctrina corectă este esențială pentru mântuirea și maturizarea oamenilor însă ea nu este suficientă. În lipsa puterii și prezenței Duhului Sfânt ea nu face decât să împietrească oamenii care o ascultă.

Pe de altă parte, cei care cred că simpla trăire este suficientă în evanghelizare se înșeală enorm pentru că prioritatea este proclamarea și nu purtarea. În purtarea credincioșilor nu se poate vedea Evanghelia – Persoana și faptele istorice realizate de Domnului Isus. Acestea sunt evidențiate doar în proclamare. Așadar, clișeul „vorbe nu fapte” este foarte dăunător lucrării Bisericii Domnului Isus.

Anunțuri

2 gânduri despre “Evanghelia – nu numai vorbe

 1. Autorul acestui articol printre altele spune: „Doctrina corectă este esențială pentru mântuirea și maturizarea oamenilor însă ea nu este suficientă. În lipsa puterii și prezenței Duhului Sfânt ea nu face decât să împietrească oamenii care o ascultă.”

  Ceea ce spune el, este de fapt un „nonsens”. Mai întâi de toate orice credincios adevărat cunoaște din Sfintele Scripturi că nimeni nu are „o doctrină corectă”, decât numai dacă are ungerea, adică Duhul Sfânt.
  Biblia spune:
  Dar voi aţi primit ungerea din partea Celui Sfânt şi ştiţi orice lucru. (1 Ioan 2:20)
  Iar la 1 Ioan 2:27, este scris: Cât despre voi, ungerea pe care aţi primit-o de la El rămâne în voi şi n-aveţi trebuinţă să vă înveţe cineva; ci, după cum ungerea Lui vă învaţă despre toate lucrurile şi este adevărată şi nu este o minciună, rămâneţi în El, după cum v-a învăţat ea.

  Scriptura este foarte clară, atunci când vine vorba de Duhul Sfânt, mai ales atunci când se predică „doctrina corectă”. Deci, nu se poate ca cineva să aibă „doctrină corectă,” fără prezența Duhului Sfânt.

  De aceea vă spun că nimeni, dacă vorbeşte prin Duhul lui Dumnezeu, nu zice: „Isus să fie anatema!” Şi nimeni nu poate zice: „Isus este Domnul” decât prin Duhul Sfânt. (1 Corinteni 12:3)

  Apreciază

  1. mi se pare că sunteți foarte naiv când susțineți că a susține doctrina corectă implică neapărat prezența Duhului Sfânt. Afirmația este atât de naivă încât nu merită combătută. Știu o sumedenie de oameni cu doctrină corectă care sunt lipsiți de dragostea și prezența Duhului Sfânt. Dar probabil vă încadrați în această categorie și nu suportați să citiți acest adevăr. Desigur că oamenilor lipsiți de iubire le convine să creadă că simpla susținere a adevărului garantează prezența Duhului Sfânt. Dar nu este destul să ai învățătura corectă dacă roada Duhului (care are în componența ei și dragostea) lipsește. Eu cunosc destui oameni de acest fel. Cel puțin va trebui să fiți de acord că uneori și credincioșii adevărați susțin adevărurile pe care le știu adevărate dar fără ca Duhul Sfânt să însoțească rostirea acestor adevăruri pentru simplul fapt că nici unul din nou nu deținem Duhul Sfânt așa încât El să fie prezent ori de câte ori noi deschidem gura ca să spunem ceva, fie și adevărul.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s