CE e greşit cu noi

Am încercat de-a lungul timpului să îmi înţeleg responsabilitatea fiilor lui Isahar, aceea de a avea pricepere în “înţelegere vremurilor” şi am tot scris împotriva erorilor doctrinare, textuale şi teologice pe care le-am descoperit prezente în special în mediul evanghelic.

În acestei trei categorii se găsesc articole pe care le-am scris de când am început să scriu pe bloguri. Articolele acestea reflectă ceea ce cred eu că este “greşit” cu noi – cei care ne numim evanghelici.

Greşeli majore doctrinare

Gnosticii evanghelici. Există această concepţie falsă în mintea oamenilor – deşi este nescrisă – că între trup şi suflet există o separare fundamentală; că sufletul are de-a face cu Dumnezeu, în special iar trupul mai puţin.

Confuzia dragostei. Definită biblic ea va alunga multe sentimente de vinovăţie din viaţa celor care cred că nu iubesc autentic şi va aduce vinovăţie celor care se auto-înşeală crezând că iubesc.

Ce este credinţa. Credinţa este importantă în momentul în care o definim concret şi clar, altfel ne trezim că oamenii fac tot felul de lucruri care sunt numite „credinţă” dar care nu sunt, de fapt, credinţă.

Cooperare şi conlucrare. Mult rău ne-a făcut mentalitatea potrivit căreia noi Îl putem ajuta pe Dumnezeu cumva, că putem lucra umăr la umăr cu el şi astfel lucrurile merg înainte.

Starea şi statutulDatorită faptului că oamenii nu ştiu să facă diferenţa între statutul şi starea unui creştin unii au ajuns să afirme tot felul de greşeli doctrinare – din păcate ele au prins mulţi oameni. (şi aici)

ÎnchinareTrupele de închinare ne-au distrus închinarea adevărată din biserici. Oamenii nu mai ştiu nici ce este închinarea adevărată şi nici cum ar trebui să arate ea. (şi aici sau aici, aici)

Am fost, suntem sau vom fi mântuiţi?. Unii cred că sutem mântuiţii, alţii că noi ne mântuim şi alţii că nu suntem decât la venirea Domnului. Cred că toate trei sunt valabile. (şi aici)

Trăire vs. VorbireSunt oameni care spun că ar trebui să nu mai vorbim ci să trăim. O astfel de nevoie nu există în realitate. De fapt ambele sunt la fel de necesare.

Trebuie să-L cunoaştem pe Domnul fără să cunoaştem despre ElUnii oameni spun că nu mai avem nevoie să ştim despre Dumnezeu prea multe ci să-L cunoaştem PE El? Aceasta este o eroare fatală.

Locul doctrinelorFaptul că oamenii au ajuns să trăiască în păcat stând cu Biblia în mână se datorează faptului că oamenii nu ştiu locul fiecărei doctrine.

Dovezi şi necesităţiO foarte mare parte din libertinajul bisericii este provocat de înţelegerea greşită a dovezilor mântuirii şi a lucrurilor necesare mântuirii.

Sfinţire vs. SlujireExistă o dispută între creştini care încearcă să arate ce ar trebui să facă creştinii – să slujească sau să se sfinţească? Care are prioritate? care este mai importantă?

Noi nu suntem cu doctrineleSunt tot mai mulţi creştini care îşi maschează dezinteresul faţă de Dumnezeu şi Scripturi prin clişee de genul menţionate. Ele sunt semnul unei decăderi spirituale.

Adevărul e undeva la mijlocOamenii, pentru a scăpa de deciziile radicale pe care trebuie să le ia, folosesc genul acesta de clişee. Biblia arată contrariul însă –  de foarte multe ori adevărul nu e undeva la mijloc. (şi aici)

De unde vine autoritateaO formă prin care oamenii se scuză pentru lipsă de supunere faţă de învăţăturile oferite de Dumnezeu prin predicare este prin negarea autorităţii predicatorului. O problemă acută! (şi aici, şi aici şi aici)

Suntem sau nu sub Lege. Oamenii nu ştiu care este rostul Legii şi fac afirmaţii aiurite ca şi “nu mai suntem sub Lege” dar această afirmaţie este pe jumătate adevărată. Creştinii sunt sub Lege!

Oamenii Îl caută pe DumnezeuExistă o eroare grosolană făcută de către creştini precum că sunt oameni necredincioşi care Îl caută pe Dumnezeu. Implicaţiile sunt groaznice.

Să-i dai inima lui IsusEste o formulă folosită deseori în Evanghelizări iar oamenii care “par” să facă acest lucru sunt declaraţi salvaţi şi regeneraţi. Chiar aşa să fie? (şi aici sau aici)

Texte biblice prost înţelese

Dumnezeu este Acelaşi? Pe baza acestui text unii argumentează că Dumnezeu face nişte lucruri astăzi pe care Biblia nu spune că le face dar argumentul este că “Dumnezeu este acelaşi”.

Asta-i crucea mea” Este unul dintre cele mai abuzate texte. Oamenii consideră fiecare situaţie grea o “cruce” însă nu aceasta este şi perspectiva Bibliei.

Dumnezeu nu ţine seama de vremurile de neştiinţă? Interpretarea uşuratică dată acestui text i-a condus pe oameni să ajungă la un soi de acoperire a păcatelor de către Dumnezeu fără pocăinţă.

Nu judecaţi Se spune că acesta a devenit noul verset de aur al Bibliei (din păcate). Oamenii nu înţeleg diferenţele dintre o judecată sănătoasă şi una păcătoasă. (şi aici)

Putem face minuni mai mari decât ale lui Isus?  În special predicatori din mişcarea carismatică (fie ei baptişti, penticostali, etc) pretind că astăzi putem face miracole mai mare decât ale Domnului? Este adevărat?

Te poate sfinţi partenerul de viaţăEste incredibil să auzi cum oamenii iau versete din Biblie pentru a nega doctrina sfinţirii şi a mântuirii prin pocăinţă şi credinţă personală. Aici este un exemplu.

Dansul lui DavidÎn special în cercurile cu tentă carismatică pentru debusolarea închinării texte precum cel în care se discută “dansul lui David” sunt folosite pentru a susţine un mod de închinare mai “exotic”.

Hristos a coborât în iadDeşi această doctrină nu este foarte larg răspândită ea are totuşi nişte implicaţii importante. Ce înseamnă că Hristos a coborât în iad?

Cheile ÎmpărăţieiBiserica catolică iubeşte textul care spune că Petru ar fi avut puterea de a lega şi dezlega pe pământ. Ce înseamnă acel verset în contextul lui?

Spălarea picioarelorNu consider că am ajuns la o explicaţie desăvârşită a acestui text dar consider că practica spălării picioarelor nu are fundament biblic.

Dat pe mâna SataneiLa un moment dat Apostolul Pavel dă pe cineva pe mâna satanei. Cum este posibil aşa ceva şi ce înseamnă această “dare” pe mâna Satanei?

Ce sunt binecuvântările lui AvraamTeologia prosperităţii se bazează în mare parte pe o concepţie greşită despre ceea ce înseamnă “binecuvântările lui Avraam”.

Să-L faci pe Hristos DomnÎn evanghelizări ni se aminteşte că noi avem responsabilitatea de a-L face pe Hristos Domn, lucru care mie mi se pare o aberaţie teologică profundă.

Dacă vei mărturisi cu gura vei fi mântuitUnii spun că simpla rostire a unor cuvinte, o mărturisire de credinţă, aduce mântuirea omului.

Câte păcate putem acoperiAtunci când e nevoie de disciplină mulţi oameni o neagă prin versete care spun că trebuie să acoperim păcatele celorlalţi?

Păcatul de neiertatSunt mulţi creştini care se tem că au făcut păcatul de neiertat şi asta pentru că nu ştiu ce înseamnă exact acesta. John Bunyan lămureşte prin experienţa lui.

Sursa lipsei de binecuvântare – neglijarea săracului, nenorocitului, orfanului şi văduvei – este vestită metoda românului de a-şi justifica lăcomia sau zgârcenia însă … aici se afla şi un motiv al lipsei binecuvântării noastre.

Erori în concepţiile despre Dumnezeu

Dumnezeu este uitucAud foarte mulţi creştini care vorbesc cu foarte multă hotărâre despre faptul că Dumnezeu UITĂ fără se gândească la consecinţele unor astfel de afirmaţii.

Dumnezeu este prezent în iadDeşi afirmaţia pare oribilă şi imposibilă în acest articol demonstrez implicaţiile omniprezenţei lui Dumnezeu iar una dintre ele este faptul că Dumnezeu e prezent în iad.

Dumnezeu nu poate face oriceA spune că Dumnezeu poate face orice este o prostie – Dumnezeu nu poate face orice iar un simplu exemplu este că Dumnezeu nu poate face ce a promis că nu va face. Dar mai sunt şi altele.

Dumnezeu nu iubeşte oamneiiÎntr-un sens această afirmaţie este adevărată şi susţinută de Scriptură. În alt sens Dumnezeu iubeşte oamenii în acelaşi timp când îi urăşte. (şi aici, sau aici)

Dumnezeu nu iartăDa, Biblia afirmă acest lucru. Evident că aceste versete nu sunt foarte populare însă ele se găsesc în Biblie şi trebuie să însemne ceva şi ceea ce înseamnă să nu se contrazică cu restul Bibliei.

Dragostea lui Dumnezeu. Dragostea este unul dintre cele mai deformate atribute ale lui Dumnezeu. Oamenii au vorbit despre ea aşa cum au vrut. Ce zice Biblia despre ea?

Dumnezeu este același. Da, EL este același dar Dumnezeu nu este același în ce privește acțiunile Lui din diferite perioade ale istoriei lumii.

Dragostea sau dreptatea condamnă? Unii văd în Dumnezeu un fel de confict în ce privește mântuirea omului. Ei cred că Dumnezeu în dragostea Lui vrea să ne mântuie iar în dreptatea Lui să ne condamne.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s